Bouwstenen met focus op liquiditeit
MiFid II
Voordelen
Door voldoende liquiditeit te voorzien kan u vermijden dat u een lange termijnbelegging vervroegd ten gelde moet maken. Dit kan immers extra kosten of zelfs kapitaalverlies tot gevolg hebben.
Kortlopende deposito’s moeten uw behoefte aan liquiditeit invullen.
Rendementsverwachting
Een te hoge liquiditeitspositie heeft een negatieve impact op het rendement dat u mag verwachten. De vergoeding van deposito’s is immers laag omwille van de onmiddellijke beschikbaarheid en is sterk afhankelijk van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.
Risico’s
Door te beleggen in deposito’s neemt u een risico op onze achterliggende kredietportefeuille. Het geld dat de bank in de vorm van deposito’s aantrekt, wordt in de vorm van kredieten terug in de economie gebracht. Indien de achterliggende kredieten van een slechte kwaliteit (insolvabele kredietnemers) zou blijken te zijn, kan de financiële instelling de belegde deposito’s niet terugbetalen. Omwille van dit risico werd het depositogarantiesysteem ontwikkeld. Dit systeem garandeert de terugbetaling tot 100.000 euro per titularis en per financiële instelling.
Kosten en taksen
In beginsel worden er door de financiële instelling geen kosten aangerekend voor het aanhouden van deposito of korte termijnrekeningen.
De intrest vormt voor u een roerend inkomen waarop 30% roerende voorheffing verschuldigd is. De roerende voorheffing wordt ingehouden door de financiële instelling.
Op gereglementeerde spaarrekeningen is 15% roerende voorheffing verschuldigd op het bedrag aan interest dat het wettelijk bepaalde maximum van 940 euro overschrijdt.
De ingehouden roerende voorheffing is bevrijdend voor de personenbelasting.
Product: depositorekening
Dit is een spaarinstrument zonder termijn en kent dus geen vervaldag. U kan uw geld op ieder moment deponeren of opvragen. Het geld dat op de rekening is gestort levert een rente op. De rente op de depositorekening bestaat uit een basisrente en voor bedragen die gedurende 12 opeenvolgende maanden ononderbroken op uw depositorekening zijn blijven staan, krijgt u een getrouwheidspremie.
Er bestaan twee soorten spaarrekeningen:
gereglementeerde spaarrekening
Dit is een spaarrekening die voldoet aan de wettelijke voorwaarden om te genieten van een jaarlijkse vrijstelling van de roerende voorheffing tot een jaarlijks wettelijk bepaald maximumbedrag. Boven dit bedrag is er een bevrijdende roerende voorheffing verschuldigd.
niet-gereglementeerde spaarrekening
Dit is een spaarrekening die niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor de vrijstelling van de roerende voorheffing. De intrest is dan niet gereglementeerd.
Product: termijnrekening
Een termijnrekening is een beleggingsinstrument op korte of langere termijn, met vast rendement en vaste looptijd (van 14 dagen tot 10 jaar). Op de rente-inkomsten wordt roerende voorheffing ingehouden.
In het kader van focus op liquiditeit gebruiken we termijnrekeningen met een looptijd tussen de 14 dagen en 3 jaar.
Door de vaste termijnen zijn de tegoeden in principe niet beschikbaar vóór de vervaldag, tenzij onder bepaalde voorwaarden. Bij een normale rentecurve geldt: “hoe langer de looptijd en hoe groter het bedrag, hoe hoger de intrest”. De intresten worden meestal betaald op vervaldag. Deze vergoeding blijft onveranderd voor de ganse duur van de termijn.