Bouwstenen met focus op rendement

Mifid II

In lijn met uw risicoappetijt kan uw beleggingsportefeuille bouwstenen bevatten die focussen op rendement. Hiermee kan u een hoger rendement nastreven dan het rendement dat u kan behalen met de bouwstenen die focussen op bescherming. De verschillende bouwstenen die we hiervoor adviseren zijn:
 
  • beleggingsfondsen zonder kapitaalbescherming
  • tak 23- beleggingsverzekeringen zonder kapitaalbescherming

Beleggingsfondsen zonder kapitaalbescherming (ICB)

Voornaamste kenmerken

Een ‘Instelling voor Collectieve Beleggingen’ (ICB) is een entiteit die geld aantrekt bij het publiek en het collectief belegt in een geheel van effecten. Zij worden ook (bancaire) ‘beleggingsfondsen’ of ‘fondsen’ genoemd. ICB’s worden door banken aangeboden, terwijl tak 23-levensverzekeringen zijn gekoppeld aan fondsen die enkel door verzekeraars mogen worden aangeboden.

Een ICB die is opgericht op basis van statuten noemen wij een beleggingsvennootschap. Deelbewijzen van een beleggingsvennootschap worden aangeduid met de term 'aandelen'. Elke belegger in zo’n ICB wordt aandeelhouder van de beleggingsvennootschap evenredig met zijn inbreng. Zoals bij een belegging in individuele aandelen is het risico voor de belegger, maar risicospreiding beperkt de input.

Een beleggingsvennootschap kan haar kapitaal verhogen door de uitgifte van nieuwe deelbewijzen en kan haar kapitaal verlagen door de terugkoop van bestaande deelbewijzen. Bij elke instroom van nieuw te beleggen geld worden er deelbewijzen bij gecreëerd. Indien een belegger zijn aandelen verkoopt, wordt dat aantal deelbewijzen geschrapt. De waarde van zo’en aandeel wordt niet bepaald door het spel van vraag en aanbod, maar door de waarde van de achterliggende activa. De inventariswaarde van het deelbewijs wordt bepaald door de totale waarde van de beleggingsvennootschap te delen door het aantal deelbewijzen dat in omloop is.

Onder dit type van ICB valt de Belgische bevek (beleggingsvennootschap met variabel kapitaal) en de Luxemburgse sicav (société d’investissement à capital variable).

Soorten beleggingsfondsen zonder kapitaalbescherming:

  • Afhankelijk van de bestemming van de opbrengsten, wordt er een verschil gemaakt tussen:

    Kapitalisatiefondsen

    Dit zijn fondsen waarbij de opbrengsten (intresten, meerwaarden of dividenden) worden gekapitaliseerd. De opbrengsten worden uitgekeerd in de vorm van een meerwaarde bij verkoop. Deze fondsen kennen geen periodieke uitkeringen.

    Distributiefondsen

    Dit zijn fondsen waarbij de opbrengsten geheel of gedeeltelijk jaarlijks worden uitbetaald in de vorm van een dividend. De dividenden zijn onderworpen aan de roerende voorheffing.

  • Afhankelijk van de onderliggende beleggingen kan er een verschil gemaakt worden tussen:

    Aandelen-ICB’s

    Deze fondsen beleggen hoofdzakelijk in individuele aandelen.

    Obligatie-ICB’s

    Deze fondsen beleggen overwegend in obligaties en andere vastrentende effecten.

    Gemengde ICB’s
    Deze fondsen investeren zowel in aandelen als in obligaties, al dan niet volgens een vaste verdeelsleutel. Tot deze laatste categorie behoren patrimoniale fondsen.

    Vastgoed-ICB’s
    Deze fondsen beleggen in effecten die voornamelijk representatief zijn voor de vastgoedsector in brede zin. Hieronder verstaan we: Bevaks;aandelen die in vastgoed, in vastgoedmaatschappijen of in vastgoedontwikkeling beleggen en vastgoedcertificaten.

    Thesaurie-ICB’s
    Deze fondsen worden ook wel cashfondsen genoemd en beleggen hoofdzakelijk in vastrentende effecten op zeer korte looptijd zoals obligaties en kasgeldinstrumenten.

  • Afhankelijk van het beheer kan een onderscheid gemaakt worden tussen:

    Indicieel beheerde fondsen
    Dit type beheer wordt ook wel een passief beheer genoemd. In deze beheerstijl dient de beheerder een op voorhand bepaalde index te volgen, bijv. de BEL-20 of de MSCI-World. De te verwachten rendementen zullen in lijn liggen met de evolutie van de onderliggende index.

    Actief patrimoniaal beheerde fondsen
    Het actieve patrimoniaal beheer houdt in dat er in lijn met uw risicoappetijt maximaal in aandelen wordt belegd maar niet uitsluitend en niet altijd. Het betreft een gemengd fonds. Het patrimoniale beheer houdt een constante afweging in van risico en rendement. In tegenstelling tot een 100% aandelenfonds kan de beheerder de positie aandelen afbouwen indien hij dat nodig acht. Door gebruik te maken van deze beheerstechnieken dient de positie aandelen niet constant bijgestuurd te worden op portefeuilleniveau; de bijsturing gebeurt binnen het fonds.

    Omwille van bovenstaande kenmerken draagt dit type van beheer en onderliggende beleggingen de voorkeur weg van Bank J.Van Breda als basis voor de component rendement.

    Beleggingshorizon van een actief patrimoniaal beheerd fonds
    Minimum 6 jaar

    Rendementsverwachting
    Van alle mogelijke activaklassen wordt algemeen aangenomen dat aandelen de activaklasse is met het hoogste rendementspotentieel.

    Risico’s
    Aandelenrisico kan in essentie worden teruggebracht tot twee risicovormen:

    Niet systematisch risico
    Hieronder wordt het risico verstaan dat door diversificatie kan worden weggenomen en waarbij beleggers niet worden beloond met extra rendement. De bekendste variant van dit risico is bedrijfsspecifiek risico. Dit risico loopt een belegger als slechts in een beperkt aantal ondernemingen worden geïnvesteerd. Er kunnen bedrijfsspecifieke gebeurtenissen plaatsvinden, die alleen van toepassing zijn op de onderneming. Bekende voorbeelden zijn Fortis, Lernout & Hauspie…

    Deze vorm van risico kunnen we uitbreiden naar sectoren en landen. Door bijvoorbeeld te beleggen in één specifieke sector, loopt u als belegger het risico dat er een gebeurtenis plaatsvindt die gevolgen heeft voor de betreffende sector. Een voorbeeld is de kredietcrisis die met name aandelen in de financiële sector heeft getroffen.

    Systematisch risico
    Hieronder wordt risico verstaan dat inherent is aan beleggen en niet te verlagen is door diversificatie. Dit risico weerspiegelt macro-economische omstandigheden die invloed hebben op alle aandelen of beleggingscategorieën. Dit risico kan dus niet worden weggewerkt door diversificatie. Als belegger mag u op termijn een compensatie verwachten voor het dragen van dit risico.

Liquiditeit

Deze beleggingsvorm kent een specifieke liquiditeitsclausule of opnamemogelijkheid.
U verkoopt deelbewijzen tegen een niet op voorhand gekende koers

Kosten

Volgende eenmalige kosten kunnen worden aangerekend

  • Instapkosten

Volgende kosten kunnen worden aangerekend, maar zitten verwerkt in de waarde van het deelbewijs

  • beheerscommissie
  • commissie depothoudende bank
  • administratiekosten
  • abonnementstaks
  • verkoopvergoeding

Volgende kosten kunnen in uitzonderlijke gevallen aangerekend worden

  • Swing pricing: dit is een techniek bedoeld om de negatieve impact van toe- en uittreders voor grote volumes voor de bestaande aandeelhouders in een fonds te elimineren.
Fiscaliteit

Beurstaks. Bij verkoop van kapitalisatiefondsen is een taks op beursverrichting van 1,32% op het kapitaal verschuldigd met een plafond van max. 4.000 EUR per verrichting. Bij de verkoop van distributiefondsen is deze taks niet verschuldigd.

Roerende voorheffing. Op het jaarlijks uitgekeerde dividend bij distributie wordt 30% roerende voorheffing ingehouden door de financiële instelling.

Meerwaardebelasting op fondsen. Fondsen die naast aandelen ook beleggen in vastrentende effecten zoals bijv. obligaties zijn onderworpen aan een roerende voorheffing op de gerealiseerde meerwaarden en interesten die voortkomen uit de vastrentende component.

Meer weten ? Meerwaardebelasting op fondsen

Bijkomende informatie voor fondsen belegd binnen een vennootschap: 

  • Boekhoudkundige verwerking van fondsen
  • Fiscale verwerking van fondsen

Tak 23-beleggingsverzekering zonder kapitaalbescherming

Tak 23 staat voor de levensverzekeringen gekoppeld aan een beleggingsfonds.

Omwille van de eigenschappen van een levensverzekering kan tak 23 ook worden gebruikt voor de successieplanning, door middel van de begunstigingsclausule.

De nettopremies worden omgezet in beleggingseenheden op basis van hun eerstvolgende inventariswaarde. De nettopremie is de betaalde premie, na aftrek van de premietaks, instapkosten en de eventuele risicopremies (voor de waarborg overlijden en voor de aanvullende waarborgen).

Beleggingshorizon

Minimaal 6 jaar

Rendementsverwachting

Het rendement is volledig afhankelijk van het rendement van één of meer onderliggende beleggingsfondsen. Net zoals bij een beleggingsfonds wordt de premie belegd in deelbewijzen die het achterliggende fonds vertegenwoordigen. Een stijging of daling van de achterliggende fondsen resulteert in een gelijkaardige stijging of daling van de waarde van de verzekeringspolis.

Risico’s

Bij deze fondsgekoppelde beleggingsvormen is er geen sprake van enige vorm van rendementsgarantie of financiële winstdeling. De eventuele winsten blijven in de fondsen: zij worden omgezet in een verhoging van de waarde van de beleggingseenheden. Om die reden is er geen winstdeling in tak 23.

Kosten

Volgende kosten kunnen worden aangerekend, maar zitten verwerkt in de waarde van het deelbewijs

  • beheerscommissie
  • commissie depothoudende instelling
  • administratiekosten
  • abonnementstaks
  • verkoopvergoeding

Afhankelijk van de verzekeraar kunnen volgende kosten aangerekend worden:

  • instapkosten
  • kosten voor opnames
  • kosten voor facultatieve beschermingsmechanismen zoals een verliesbeperker of winstbeschermer.
    • Verliesbeperker Dit beschermingsmechanisme zorgt ervoor dat op het moment dat de eenheidswaarde van het beschermde fonds met een vooraf bepaald percentage daalt ten opzichte van de referentiewaarde, het volledige fonds automatisch wordt omgezet in eenheden van een ander defensiever fonds.
    • Winstbeschermer Dit mechanisme houdt in dat de mogelijk opgebouwde meerwaarde van het fonds, automatisch wordt overgedragen naar een ander defensiever fonds.
Fiscaliteit
  • Er is geen fiscaal voordeel op de gestorte premies.
  • Er is een premietaks van 2% verschuldigd.
  • De afkopen zijn niet onderworpen aan roerende voorheffing, ook niet bij gehele of gedeeltelijke afkoop binnen de eerste 8 jaar.
  • Het kapitaal overlijden is niet onderworpen aan roerende voorheffing.
  • Geen meerwaardebelasting bij verkoop, ongeacht de onderliggende samenstelling
  • Geen Taks op Beursverrichting bij verkoop
Begunstigde bij overlijden

U kan als verzekeringsnemer van een tak 23-belegging op een eenvoudige manier kiezen aan wie u uw geld willen laten toekomen na uw eventueel overlijden. Deze begunstiging kan u op een eenvoudige wijze altijd aanpassen en de begunstigden krijgen dit geld in volle eigendom en buiten hun erfdeel.