Skip to content

Uw vennootschap als motor voor uw privévermogen

Een mooi project in het vooruitzicht? Uw vennootschap kan u een financieel duwtje in de rug geven. Maar hoe hevelt u het geld vanuit uw vennootschap over naar uw privévermogen zonder buitensporige belastingen te moeten betalen? Er zijn verschillende opties.

De vennootschap als motor voor uw privévermogen

koffie

Zet uw vennootschap aan het werk

Zoals u ’s ochtends de koffiezet aan het werk zet om voluit te genieten van die eerste kop, kunt u ook de vennootschap als motor inschakelen om uw privévermogen op te bouwen. Hoe werkt dit dan precies? We belichten graag de verschillende opties om op een fiscaalvriendelijke manier geld over te hevelen naar uw privé.

Ontdek hoe
Firefly_647cbea1-5299-4223-baad-9c8511906b63

Ga voor evenwicht tussen professioneel en privé

Streeft u ook naar een slim evenwicht tussen uw professioneel en privévermogen? Logisch. Een rijke vennootschap met een arme ondernemer is nooit een goed plan. U wilt toch ook op een vrij moment zorgeloos kunnen genieten van uw favoriete koffie met de nodige toeters en bellen? De juiste verhouding tussen de uitkeringsopties binnen uw totaalinkomen, daar gaat het om. Het grote verschil zit vaak in een klein hoekje. Laat u daarom ook hierin begeleiden.

Meer weten
AdobeStock_269968174

Geniet privé van uw werk in de vennootschap

Een mooi evenwicht tussen werk en privé is essentieel voor uw welzijn en gezondheid. Ook het vinden van een balans tussen uw professioneel en privévermogen is belangrijk voor uw gemoedsrust. Wie hard werkt, mag volop genieten. Schakel uw vennootschap ook in als motor voor uw persoonlijk geluk. Wij adviseren u graag zodat u ook privé optimaal kunt genieten van uw inzet in de vennootschap.

Slim evenwicht

Evenwicht tussen professioneel en privévermogen

Welk loon keer ik mezelf best uit?

Als zaakvoerder van de vennootschap mag u zelf bepalen welk loon u zichzelf toekent. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen uw beroepsleven, uw privéleven en fiscaliteit.

Hoe hoger uw salaris, hoe meer privé-uitgaven u zich kunt veroorloven (op korte termijn). Maar u betaalt dan meteen ook meer personenbelasting en sociale bijdragen op dat bedrag. Omgekeerd kunt u met een laag loon de fiscale druk verlichten, maar dan hebt u privé minder speelruimte. Probeer een bedrag te vinden dat u in staat stelt om comfortabel te leven zonder uw belastingdruk al te zeer te verhogen, en vergeet hierbij ook het KMO-tarief niet.

Hoe bouw ik extra pensioenkapitaal op?

Uw wettelijk pensioen gaat doorgaans niet voldoende zijn om zorgeloos van uw pensioen te genieten. Het is daarom aangeraden om al tijdens uw professionele carrière een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen.

U kan dit aanvullende pensioenkapitaal zelfstandig opbouwen door bijvoorbeeld gebruik te maken van (fiscaal interessante) formules, zoals het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en (in bepaalde gevallen) het RIZIV contract uit de tweede pensioenpijler, of door aan langetermijn- of pensioensparen (i.e. derde pensioenpijler) te doen.

Daarnaast kan uw vennootschap u hier eveneens in helpen. Om zodoende extra pensioenkapitaal op te bouwen via uw vennootschap start u een IPT (individuele pensioentoezegging). Dit is een formule om op een fiscaalvriendelijke manier een pensioenkapitaal op te bouwen binnen uw vennootschap, die de geïnvesteerde bedragen in principe fiscaal als kost mag inbrengen. Belangrijk is ook om uw IPT regelmatig te optimaliseren.

Wanneer u met pensioen gaat ontvangt u privé het opgebouwde kapitaal na een voordelige eindbelasting. Deze belasting is afhankelijk van uw leeftijd of de duurtijd van uw loopbaan.

Wat houd ik privé over van de winsten die ik uitkeer uit mijn vennootschap?

Het uitkeren van dividenden is een fiscaalvoordelige manier om de winst van uw vennootschap naar uw privé over te hevelen. Dividenden maken bijgevolg een vast onderdeel uit van het totaalinkomen.

In de praktijk kan u de resterende winst overhevelen door liquidatiereserves (VVPR-ter) aan te leggen, of VVPR-bis dividenden uit te keren. Welke keuze voor u het beste is hangt af van uw tijdshorizon (wanneer heeft u het geld nodig?), het belastingtarief en de oprichtingsdatum van uw vennootschap.

Het VVPR-bis systeem is enkel een mogelijkheid voor kleine ondernemingen die na 1 juli 2013 werden opgericht of na deze datum een kapitaalinbreng hebben ontvangen. U kunt de winst vier jaar na de oprichting of kapitaalinbreng uitkeren tegen 15% roerende voorheffing.

VVPR-ter (liquidatiereserve) is een reserve die de vennootschap kan aanleggen. Op deze liquidatiereserves geldt een bijkomende vennootschapsbelasting van 10%. Na een wachttijd van vijf jaar kan u tegen 5% roerende voorheffing de aangelegde liquidatiereserve uit de vennootschap halen en naar uw privé overhevelen.

Kort samengevat: U kunt voor VVPR-bis kiezen als u sneller over uw winst wilt beschikken. U kiest voor VVPR-ter als u wilt genieten van een gunstiger belastingtarief of als u de vennootschap op korte termijn wilt vereffenen.

Ook privé van uw werk in de vennootschap genieten?

Lees in onze informatiebrochure hoe dat kan.

Ontdek het hier

Veelgestelde vragen over de vennootschap

Wat zijn de voordelen van een vennootschap?

Er zijn 4 belangrijke redenen om een vennootschap op te richten:

1. Juridisch: vlottere samenwerking

2. Juridisch: beperkte aansprakelijkheid

3. Familiaal: oog op continuïteit

4. Fiscaal en financieel: gunstig fiscaal regime

 

Welke vennootschapsvormen zijn er?

Sinds de hervorming van de vennootschapswetgeving zijn er naast de BV nog vier soorten vennootschappen:

Vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid:
  • Commanditaire Vennootschap (Comm.V.)
  • Vennootschap onder Firma (VOF)

Vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid:

  • Besloten Vennootschap (BV)
  • Coöperatieve Vennootschap (CV)
  • Naamoze Vennootschap (NV)

Hoe kan ik fiscaalvriendelijk vermogen uit de vennootschap halen?

Specifieke dromen of projecten op het verlanglijstje? Uw vennootschap kan u helpen! Hoe? Door fiscaalvriendelijk geld vanuit de vennootschap naar uw privé over te hevelen. Pluk zo de vruchten van uw harde werk.

Hoe bepaal ik het juiste evenwicht tussen mijn professioneel en privévermogen?

Een rijke vennootschap met een arme zaakvoerder, daar heeft niemand iets aan. Ga voor het juiste evenwicht tussen professioneel en privé. Hevel fiscaalvriendelijk én op tijd geld over vanuit uw vennootschap naar uw privé. U werkt hard, de vennootschap mag dit op tijd en stond ook voor u doen. Wij overlopen graag de verschillende mogelijkheden.

Waarom met Bank Van Breda?

Unieke aanpak

We zijn een bank enkel voor ondernemers en vrije beroepen. Doorgedreven specialisatie is onze sterkste troef. Onze hele organisatie is hierop gericht.

Vermogenspartner

We begeleiden u bij de systematische opbouw, het beheer en de bescherming van uw vermogen. Onze totaalaanpak start bij de professionele activiteit als motor voor uw privévermogen.

Engagement

We werken volgens onze eigen aanpak: gespecialiseerd, persoonlijk en proactief. We luisteren voor we adviseren, denken oplossingsgericht en vermijden eenzijdige productverkoop. 

Nood aan advies op maat?

Onze experten staan voor u klaar.

Maak vrijblijvend een afspraak