Skip to content

Ga voor de juiste verhouding in uw totaalinkomen

Hebt u een vennootschap opgericht? Dan weet u ongetwijfeld in grote lijnen hoe de vennootschap kan helpen om uw privévermogen een flinke duw in de rug te geven. Uw totaalinkomen speelt alvast een hoofdrol in dit verhaal. Maar wat houdt dat totaalinkomen precies in? En waarom is een juiste verhouding tussen de verschillende uitkeringsopties binnen dat pakket zo belangrijk? Vaak zit het grote verschil in een klein hoekje. 

Uw totaalinkomen

Logisch dat u bij het totaalinkomen in eerste instantie aan uw loon of salaris denkt. Maar dit pakket bevat nog veel meer. Het gaat om het totale inkomen dat u nodig hebt om vandaag comfortabel te genieten zonder morgen uit het oog te verliezen. Zo maken ook uw IPT en uw winstuitkering (dividend en liquidatiereserves) deel uit van dit pakket.

Dat inkomen start uiteraard vanuit uw harde werk binnen de vennootschap. Wilt u nog meer inkomsten uit uw vennootschap ontvangen? Dan ligt het als het ware voor de hand dat u uw loon of salaris verhoogt. En toch zit ook hier een addertje onder gras. Want hoe hoger uw loon, hoe hoger uw personenbelasting en sociale bijdragen (tot 60%).

Vandaar het belang om de samenstelling van uw totaalinkomen op tijd en stond te optimaliseren en op een andere manier overtollige middelen binnen de vennootschap fiscaalvriendelijk over te hevelen naar uw privé. Dat is de essentie van het totaalinkomen. De juiste verhouding, daar gaat het om.

Het belang van de juiste verhouding in uw totaalinkomen

Werk ik het best met of zonder een vennootschap?

Kiezen voor een vennootschap is vandaag quasi altijd een evidentie. Het verschil in fiscale behandeling van de winsten is immers dermate groot in vergelijking met de taxatie in de personenbelasting. De keuze is bijgevolg snel gemaakt.

Naast de fiscale voordelen biedt het oprichten van een vennootschap ook pluspunten op juridisch, familiaal en financieel vlak. 

Hoe vaak herevalueer ik mijn totaalinkomen?

U controleert best elk jaar of uw totaalinkomen toe is aan optimalisatieUw professionele en persoonlijke situatie kunnen er plots anders uitzien, uw inkomen kan schommelen en ook de wetgeving en fiscale regels veranderen van tijd tot tijd. Misschien zijn er net daardoor nog efficiëntere manieren om fiscaalvriendelijk geld uit uw vennootschap over te hevelen naar uw privé.

Welk loon keer ik mezelf het beste uit?

Als zaakvoerder van de vennootschap mag u zelf bepalen welk loon u zichzelf toekent. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen uw beroepsleven, uw privéleven en fiscaliteit.

Hoe hoger uw salaris, hoe meer privé-uitgaven u zich kunt veroorloven (op korte termijn). Maar u betaalt dan meteen ook meer personenbelasting en sociale bijdragen op dat bedrag. Omgekeerd kunt u met een laag loon de fiscale druk verlichten, maar dan hebt u privé minder speelruimte. Probeer een bedrag te vinden dat u in staat stelt om comfortabel te leven zonder uw belastingdruk al te zeer te verhogen. 

Hoe bouw ik extra pensioenkapitaal op?

Uw wettelijk pensioen gaat doorgaans niet voldoende zijn om zorgeloos van uw pensioen te genieten. Het is daarom aangeraden om al tijdens uw professionele carrière een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen.

U kan dit aanvullende pensioenkapitaal zelfstandig opbouwen door bijvoorbeeld gebruik te maken van (fiscaal interessante) formules, zoals het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en (in bepaalde gevallen) het RIZIV contract uit de tweede pensioenpijler, of door aan langetermijn- of pensioensparen (i.e. derde pensioenpijler) te doen.

Daarnaast kan uw vennootschap u hier eveneens in helpen. Om zodoende extra pensioenkapitaal op te bouwen via uw vennootschap start u een IPT (individuele pensioentoezegging). Dit is een formule om op een fiscaalvriendelijke manier een pensioenkapitaal op te bouwen binnen uw vennootschap, die de geïnvesteerde bedragen in principe fiscaal als kost mag inbrengen. Belangrijk is ook om uw IPT regelmatig te optimaliseren!

Wanneer u met pensioen gaat ontvangt u privé het opgebouwde kapitaal na een voordelige eindbelasting. Deze belasting is afhankelijk van uw leeftijd of de duurtijd van uw loopbaan.

Hoe financier ik mijn vastgoed?

Wanneer u vastgoed via de vennootschap wil aankopen is de keuze voor een financiering gekoppeld aan de bestemming van het pand. We dienen hierbij een onderscheid te maken tussen uw eigen woning, tweede verblijf, professioneel vastgoed en beleggingsvastgoed.

Vastgoed waar u privé van geniet (een eigen woning of tweede verblijf), koopt u best privé. Dit biedt immers enkele belangrijke voordelen op fiscaal en juridisch vlak. Via een dividendkrediet kan de vennootschap wél een rol spelen in de aankoop van uw privéwoning. Dankzij het dividendkrediet kan u bij onvoldoende privévermogen én onvoldoende vermogen in de vennootschap toch al privé uw woning aankopen. Pas wanneer u de toekomstig opgebouwde reserves in uw vennootschap via dividenden of aangelegde liquidatiereserves uit uw vennootschap overdraagt naar uw privé lost u het kapitaal (in één keer) af. Zo betaalt u uw privéwoning grotendeels terug met de toekomstige winsten van de vennootschap.

Wat met vastgoed voor beroepsmatig gebruik? Wanneer u vastgoed voor beroepsmatig gebruik wil aankopen (denk bijvoorbeeld aan een praktijkruimte of handelsruimte) vraagt dit om meer genuanceerd advies, gezien er verschillende opties mogelijk zijn. U kan:

  • Het pand privé aankopen en verhuren aan de vennootschap. U genereert zo huurinkomsten voor uw privévermogen. Opgelet: bij een te hoge huur kunnen deze huurinkomsten (gedeeltelijk) gekwalificeerd worden als beroepsinkomen. Het is dus belangrijk dat u dit goed afstemt met uw accountant!
  • Het pand aankopen via de vennootschap: Als u van plan bent om het vastgoed 100% beroepsmatig te gebruiken en het gebouw later met de vennootschap mag worden verkocht, dan kan het interessanter zijn om het gebouw volledig via de vennootschap aan te kopen.
  • Tot slot kan u de vennootschap het vruchtgebruik laten kopen van het gedeelte dat u beroepsmatig zal gebruiken. Dit is interessant wanneer u nog niet weet wat er later met het gebouw moet gebeuren of wanneer de bestemming gemengd is. Een correcte waardering van het vruchtgebruik is hier evenwel cruciaal.

Voor de aankoop van beleggingsvastgoed tot slot koopt u dit in de meeste situaties best privé aan. Koopt u beleggingsvastgoed immers via uw vennootschap, dan zijn er op korte termijn heel wat voordelen (bijv. afschrijven en aftrek van de kosten) maar er zijn veel meer nadelen die zich vaak pas op langere termijn laten voelen.

Wat houd ik privé over van de winsten die ik uitkeer uit mijn vennootschap?

Het uitkeren van dividenden is een fiscaalvoordelige manier om de winst van uw vennootschap naar uw privé over te hevelen. Dividenden maken bijgevolg een vast onderdeel uit van het totaalinkomen.

In de praktijk kan u de resterende winst overhevelen door liquidatiereserves (VVPR-ter) aan te leggen, of VVPR-bis dividenden uit te keren. Welke keuze voor u het beste is hangt af van uw tijdshorizon (wanneer heeft u het geld nodig?), het belastingtarief en de oprichtingsdatum van uw vennootschap.

Het VVPR-bis systeem is enkel een mogelijkheid voor kleine ondernemingen die na 1 juli 2013 werden opgericht of na deze datum een kapitaalinbreng hebben ontvangen. U kunt de winst vier jaar na de oprichting of kapitaalinbreng uitkeren tegen 15% roerende voorheffing.

VVPR-ter (liquidatiereserve) is een reserve die de vennootschap kan aanleggen. Op deze liquidatiereserves geldt een bijkomende vennootschapsbelasting van 10%. Na een wachttijd van vijf jaar kan u tegen 5% roerende voorheffing de aangelegde liquidatiereserve uit de vennootschap halen en naar uw privé overhevelen.

Kort samengevat: U kunt voor VVPR-bis kiezen als u sneller over uw winst wilt beschikken. U kiest voor VVPR-ter als u wilt genieten van een gunstiger belastingtarief of als u de vennootschap op korte termijn wilt vereffenen.

Test uw kennis

Wat weet u over het totaalinkomen?

Doe hier de test