Eindecarrièreplanning
Van springen tot loslaten
U herinnert zich de dag waarop u als vrij beroep startte waarschijnlijk nog levendig. Nadien heeft u uw praktijk met passie en kennis uitgebouwd. Maar ooit komt de dag dat u er afscheid van zal moeten nemen. In het belang van uw klanten of patiënten, maar ook voor uzelf en uw familie is het raadzaam om tijdig na te denken over die (nabije) toekomst.
Enerzijds omdat een activiteit succesvol overdragen een vak apart is. U heeft dit voorheen nooit gedaan en u krijgt ook maar één keer de kans om het te doen. Laat u daarom bijstaan door experten ter zake.
Anderzijds is het voor uzelf en uw familie belangrijk om te weten hoe u zich na uw pensioen op financieel vlak gaat organiseren. Hoe kunt u uw levensstandaard behouden, comfortabel rentenieren en eventueel uw kinderen op weg helpen?
Omdat we uw leefwereld door en door kennen en dagelijks vrije beroepen begeleiden, heeft Bank Van Breda in deze materie alvast een flinke streep voor. Onze expertise zal ook u ongetwijfeld ten goede komen op dit sleutelmoment in uw leven.
Voor verschillende vrije beroepen is de overdracht of verkoop een belangrijk moment. Apothekers verkopen hun officina, notarissen hun protocol, tandartsen en dierenartsen hun patiëntenbestand.
- Informeer u ruim op voorhand
De waardering van dergelijke praktijken is sectorgebonden en vaak afhankelijk van wettelijke elementen. Informeer u hieromtrent ruim op voorhand : doe dit vijf tot tien jaar voor de geplande verkoop of overdracht. Zo hebt u nog voldoende tijd om bij te sturen en te optimaliseren.
- Overweeg alle opties
Denkt u aan een familiale opvolging of is een verkoop de beste beslissing? Zet alle opties op een rij.
- Bespreek de opties met alle betrokkenen
Zeker bij een familiale opvolging is het van belang dat alle familieleden zich goed voelen bij het resultaat.
- Stel een stappenplan op
Hebt u een beslissing genomen? Stel dan een stappenplan op. Dit geeft u houvast en een duidelijke richting.
- Maak voldoende plannen voor de toekomst
Houd rekening met de emotionele impact. De overdracht van uw activiteit is afscheid nemen van uw passie. Maak voldoende plannen voor de toekomst.
Als uw activiteit niet verkoopbaar is, wilt uw toch het beste voor uw klanten of patiënten. Misschien is geleidelijk afbouwen wel een idee voor u? Dat kan door te associëren met (jongere) collega’s. U kunt het tempo hiervan in overleg bepalen en u kunt en cours de route bijsturen.
Associëren wil echter ook zeggen: duidelijke afspraken maken en die in een waterdichte overeenkomst gieten. Zo’n contract is noodzakelijk om de taken en de verantwoordelijkheden te verdelen.
Bij de opmaak van een associatiecontract laat u zich best begeleiden. U zult het immers over heel wat zaken eens moeten worden:
- Wordt er een vergoeding gevraagd aan de intredende partij ?
- Wordt er een vergoeding betaald bij vertrek van een associé ?
- Wat gebeurt er bij ziekte of werkonbekwaamheid ?
- Hoe worden de kosten verdeeld ?
- Hoe worden de inkomsten verdeeld ?
- …
Kunt u uw patiënten of klanten niet verkopen of overdragen? In heel wat gevallen zal er effectief geen overdracht kunnen plaatsvinden omdat de patiënten niet ‘van u’ zijn of omdat het in de sector niet gebruikelijk is.
Artsen-specialisten in ziekenhuizen zijn hier een mooi voorbeeld van. De patiënten behoren niet toe aan de arts, maar aan het ziekenhuis. Gelukkig is dit voor de patiënten geen probleem. Zij worden verder geholpen door de collega’s van de vertrekkende arts.
Het belangrijkste aandachtspunt voor de meeste vrije beroepen is : wat doe ik met mijn professionele vennootschap? Die vennootschap wordt immers niet verkocht en dus blijft u ermee zitten.
Twee scenario’s verdienen bijzondere aandacht :
- De omvorming naar een patrimoniumvennootschap. Dit gebeurt vaak als er vastgoed in de vennootschap zit.
- De liquidatie van de vennootschap. Dit gebeurt niet van vandaag op morgen. Bereid dit goed voor, want u zult beslissingen moeten nemen over de rekeningen en beleggingen in de vennootschap.
In beide gevallen is begeleiding door een expert essentieel. Onze account managers en de experten van Van Breda Advisory kunnen u hierin bijstaan om zo tot optimale beslissingen te komen.
De verkoop of overdracht van uw praktijk zal mogelijk extra vermogen opleveren. Wat doet u het best met die gelden? Ook dat beslist u beter niet op de laatste dag.
Wij gaan voor de proactieve aanpak en begeleiden u graag al vijf tot tien jaar op voorhand. Dit gebeurt op maat van uw concrete behoeften. Bovendien adviseren wij u ook over wat er met de rekeningen en beleggingen in uw vennootschap moet gebeuren. Dit om de overdracht zo vlot mogelijk te laten verlopen. Te veel geld in de vennootschap is immers voor niemand interessant: niet voor uzelf maar ook niet voor de overnemer.
Op tijd een duidelijk plan van aanpak hebben is cruciaal om doordacht met dit kapitaal aan de slag te gaan.
- Wat hebt u nodig om comfortabel te leven?
- Hoe organiseert u uw beleggingen zodat het geld beschikbaar is als u het nodig hebt?
Dat zijn vragen die we graag met u bekijken.
Het stopzetten van uw praktijk als vrij beroep is geen beslissing die u ondoordacht neemt. Het is wellicht het laatste financiële sleutelmoment in uw professionele carrière. Elke situatie is anders. Daarom nemen we de tijd om samen met u te bekijken hoe u dit (vaak emotioneel) moment met de nodige gemoedsrust tegemoet kunt gaan. We stippelen samen een persoonlijk financieel traject uit, we monitoren dit continu en sturen bij waar nodig. Onze proactieve en persoonlijke aanpak zorgt voor :
- Overzicht van en inzicht in uw vermogen
- Een persoonlijke strategie
- Opvolging en begeleiding
- Kwalitatieve producten en oplossingen
We begeleiden u zowel tijdens als na uw actieve carrière. Dankzij onze expertise krijgt u het juiste advies voor uw persoonlijke situatie. U kunt een beroep doen op uw account manager en op onze experten