Sparen of beleggen als ondernemer? Spaar nu al voor later!
Op een dag niet meer te hoeven werken en toch uw levensstandaard behouden. Klinkt het u ook als muziek in de oren? Wel, dan is er goed nieuws. Want dat kan perfect. Ook al wordt u dan geconfronteerd met minder inkomsten én een beperkt wettelijk pensioen, toch kunt u ervoor zorgen dat u na de loopbaan volop van het leven kan blijven genieten. Hoe? Door u op tijd financieel voor te bereiden en het nodige extra kapitaal om die plotse inkomensbreuk op te vangen al tijdens uw loopbaan op te bouwen.
Elk succesverhaal begint met overzicht. Pas als u weet waar u staat, kan u op de juiste manier uw verhaal vorm geven. Dat geldt zeker als het om de opbouw van uw extra pensioenkapitaal gaat. Overzicht geeft u het nodige inzicht om uiteindelijk uw plan van aanpak te bepalen. Hoe zorgt u ervoor dat u na de loopbaan voldoende hebt gespaard om uw levensstandaard te kunnen behouden? Deze drie cruciale stappen helpen u al een flink eind verder:
Bereken uw beschikbaar vermogen (Wat hebt u?)
Reis even in de toekomst en zet de klok stil op uw allerlaatste werkdag. Uw inkomen als succesvol ondernemer valt plots weg. Op welke inkomsten kan u dan wel nog rekenen?
Hoeveel bedraagt uw wettelijk pensioen?
- Blijft uw partner nog even werken? Om welk inkomen gaat het dan?
- Gaat uw partner ook op pensioen? Wat is zijn/haar wettelijk pensioen?
- Zijn er nog andere inkomsten? Bijv. de huur van een opbrengsteigendom?
Maak een overzicht van de te verwachte inkomsten.
Bereken uw gewenst vermogen (Wat zal u nodig hebben?)
Op basis van uw beschikbaar vermogen en uw spaardoel kunt u nu het totale vermogen bepalen dat u zelf zal moeten opbouwen tijdens uw loopbaan. Dankzij dit zelf opgebouwde vermogen kunt u na de loopbaan het verschil tussen inkomsten en gewenste uitgaven dekken en bijgevolg uw levensstandaard behouden.
a. Welk maandelijks bedrag hebt u later nodig?
Welk maandelijks bedrag hebt u nodig om ook na de loopbaan uw levensstandaard te behouden? Vertrek vanuit uw huidige levensstijl om hier een realistisch bedrag op te kleven. Ook u verdient om na jarenlang hard werken te blijven genieten en niet in te boeten op uw maandelijks uitgavenpatroon.
Uit ervaring weten we dat ondernemers de neiging hebben om dit bedrag te onderschatten. De maandelijkse uitgaven na de loopbaan kunnen al snel toenemen met 30% in vergelijking met de uitgaven tijdens de actieve loopbaan.
Waar houdt u beter rekening mee bij het bepalen van dit bedrag?
- De evolutie van de levensverwachting
- De onkostenverschuiving van professioneel naar privé
- Meer vrije tijd. Genieten kost geld.
- De impact van de inflatie
b. Vanaf wanneer hebt u dat maandelijks bedrag nodig?
Van zodra u de loopbaan stopt of afbouwt, moet u een beroep kunnen doen op dat maandelijks bedrag dat u zelf hebt bepaald op basis van hoe u nu leeft.
c. Hoe lang hebt u dat maandelijks bedrag nodig?
Niemand kan in een glazen bol kijken om deze vraag accuraat te beantwoorden. Gelukkig maar. Wij hanteren als richtlijn 25 à 35 jaar. Hierbij houden we vooral rekening met de gemiddelde levensverwachting.
U weet nu perfect welk vermogen u nog dient op te bouwen vooraleer u met een gerust gemoed een punt achter uw loopbaan kan zetten. Prima. Ook dat geeft gemoedsrust.
Nu komt het erop aan om de weg naar dit einddoel stap voor stap te bepalen. Hoe kan u dit waarmaken? Hoe bouwt u privé dit vermogen op? Er zijn heel wat mogelijkheden: systematisch sparen, geld activeren en laten renderen in een gespreide beleggingsportefeuille, fiscaal sparen via uw vennootschap, de verkoop of familiale overdracht van uw bedrijf of vennootschap…
Omdat elke situatie anders is, is het ook voor u belangrijk om een persoonlijk traject uit te stippelen. Laat u hierin begeleiden door experten ter zake. Hoe meer kennis, hoe sterker het plan van aanpak.