Wat u zeker moet weten over uw bezoldiging:
5 vaakgestelde vragen
5 vaakgestelde vragen
Fiscaal gezien bestaat de bezoldiging uit uw salaris of loon en de eventuele voordelen van alle aard. Uw vennootschap kan de kosten verbonden aan deze voordelen van alle aard (uw bedrijfswagen, smartphone, laptop…) voor haar rekening nemen en dus fiscaal aftrekken. In bepaalde omstandigheden kan ook de huur die de vennootschap aan u betaalt omwille van het gebruik van een kantoorruimte in privébezit als een voordeel van alle aard worden beschouwd.
Als zaakvoerder van de vennootschap mag u zelf bepalen welk loon u zichzelf toekent. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen uw beroepsleven, uw privéleven en fiscaliteit. Hoe hoger uw salaris, hoe meer privé-uitgaven u zich kunt veroorloven. Maar u betaalt dan meteen ook meer personenbelasting en sociale bijdragen op dat bedrag. Omgekeerd kunt u met een laag loon de fiscale druk verlichten, maar dan hebt u privé minder speelruimte. Probeer een bedrag te vinden dat u in staat stelt om comfortabel te leven zonder uw belastingdruk al te zeer te verhogen.
- Welke levensstandaard wenst u?
- Moet u nog kredieten aflossen?
- Wat zijn de behoeften van uw gezin?
- Hebt u concrete projecten in de nabije toekomst of later?
- Beschikt u over een zekere veiligheidsmarge voor onvoorziene gebeurtenissen?
- Hebt u andere financieringsbronnen dan uw vennootschap?
Van zodra uw bezoldiging werd uitgekeerd, moet de vennootschap op de gemaakte winst een vennootschapsbelasting betalen. KMO’s genieten een verlaging van de vennootschapsbelasting (20% in plaats van 25%) op de eerste 100.000 euro winst die ze maken. Maar daar is wel één grote voorwaarde aan verbonden: u moet zichzelf een brutobezoldiging van ten minste 45.000 euro per jaar uitkeren (of minstens gelijk aan de helft van de belastbare winst). Deze brutobezoldiging bestaat uit uw salaris of loon en uw voordelen in natura. Is dat voordeel interessant voor u? Weeg dan eerst even de winst op de vennootschapsbelasting af tegen de hogere belastingen en sociale bijdragen van uw bezoldiging.
Als zaakvoerder kunt u ervoor kiezen om uzelf geen salaris toe te kennen. Er bestaan immers andere manieren om geld uit uw vennootschap te halen en privé te besteden. U moet in dat geval wel aan de fiscus kunnen uitleggen hoe u in staat bent om uw levensstandaard te behouden en belastingen te betalen op uw andere bezoldigingsvormen. U dient ook een minimaal sociaal statuut te hebben, waaronder een mutualiteit.