De spelregels van fiscaal beleggen
Om zorgeloos te genieten na uw actieve loopbaan hebt u een bepaald kapitaal nodig. Om dat extra pensioenkapitaal te verwerven, kunnen fiscaalvoordelige beleggingen u helpen. Geen enkele andere belegging biedt namelijk een beter rendement. U spaart voor uw pensioen, de overheid beloont u met een onmiddellijke belastingvermindering. U kan tot 1/3 van uw gewenst pensioenkapitaal opbouwen via fiscaal sparen.
Start op tijd met fiscaal beleggen. Zo bereikt u gemakkelijker het gewenste pensioenkapitaal. Elk niet gespaard jaar kan u namelijk nooit meer inhalen. Start u later, dan zal u meer moeten sparen op kortere tijd om hetzelfde kapitaal te bereiken.
Sarah start op 35 jaar (tot 67) met fiscaal sparen. Wat spaarde ze op 32 jaar tijd bijeen?
- Pensioensparen: 38.839 EUR
- Langetermijnsparen: 94.590 EUR
- VAPZ: 127.489 EUR
- RIZIV: 170.227 EUR
- IPT / POZ: 364.173 EUR
TOTAAL: 795.318 EUR
Gedetailleerde simulatiefiche voor Sarah
Dirk start op 45 jaar (tot 67) met fiscaal sparen. Wat spaarde hij op 22 jaar tijd bijeen?
- Pensioensparen: 23.318 EUR
- Langetermijnsparen: 58.631 EUR
- VAPZ: 79.161 EUR
- RIZIV: 104.253 EUR
- IPT / POZ: 223.261 EUR
TOTAAL: 488.624 EUR
Gedetailleerde simulatiefiche voor Dirk
Gebruikte parameters:
- 2% totaalrendement (waarvan 0,45% gewaarborgd) over de totale periode
- Steeds aan fiscaal maximum – voor IPT 10.000 EUR jaarlijks
- Rekening houdend met kosten (commissie 3%, behalve IPT en POZ 2,5%) en taksen + de geschatte eindbelasting
Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt het grootste nettoresultaat.
U betaalt premies die voor u gestort worden in een verzekering. Zo vormt u een spaarpot die op het moment van pensionering privé uitgekeerd wordt. U geniet een belastingvoordeel in de hoogste schijf van de personenbelasting. Bijkomend geniet u mogelijk ook een besparing op uw sociale bijdragen. Zo kan u tot 63% van de gestorte bijdragen recuperen.
VAPZ: U spaart 100 euro en krijgt 63 euro terug uit belastingvoordeel.
Helpt de fiscus al bij uw vermogensopbouw?
U betaalt premies die voor u gestort worden in een spaarverzekering of een aandelenfonds. U geniet een belastingvoordeel van 30% in de personenbelasting (+ gemeentebelasting), als u kiest voor een formule met een jaarlijks maximum van 990 euro.
Betaalt u meer dan 990 euro met een limietbedrag van 1270 euro, dan geniet u een forfaitair belastingvoordeel van 25% (+ gemeentebelasting).
Pensioensparen: U spaart 100 euro en krijgt 25 of 30 euro terug via belastingvoordeel.
Wij geven de volgende volgorde wel als richtlijn:
Bent u actief via een vennootschap?
Kies dan achtereenvolgens:
VAPZ – IPT – Pensioensparen – Langetermijnsparen
Werkt u niet met een vennootschap?
Kies dan achtereenvolgens:
VAPZ – Pensioensparen – Langetermijnsparen – POZ
Hebt u geen hypothecaire lening privé voor de enige eigen woonst of sloot u deze lening af nà 1/1/2016, dan kan u extra fiscaal voordeel genieten via het langetermijnsparen. U stort premies in een risicoloze spaarverzekering. U geniet een belastingvoordeel van 30% in de personenbelasting (+ gemeentebelasting).
In tegenstelling tot het VAPZ en pensioensparen betaalt u wel een premietaks (2%).
Langetermijnsparen: U spaart 100 euro en krijgt tot 32 euro terug via belastingvoordeel.
Geconventioneerde zorgverstrekkers ontvangen jaarlijks een bijdrage van het RIZIV, het sociaal statuut, als financiële compensatie voor het respecteren van de opgelegde tarieven. Deze sociale voordelen kan de zorgverstrekker toewijzen aan een contract bij een erkende verzekeringsmaatschappij.
Hij bouwt hiermee een mooie som op voor zijn pensioen. Hij kan er ook voor kiezen om deze sociale voordelen geheel of gedeeltelijk te gebruiken voor de bescherming van zijn inkomen via een verzekering inkomensgarantie bij arbeidsongeschiktheid.
Fiscaal voordeel
De sociale voordelen RIZIV zijn belastingneutraal, klant moet deze premie niet aangeven in de personenbelasting.
Op pensioenleeftijd betaalt hij een gunstige eindbelasting onder de vorm van een fictieve rente (deze eindbelasting wordt gespreid over meerdere jaren).
U stort premies in een risicoloze spaarverzekering of tak 23. Zo vormt u een spaarpot die u op moment van pensionering, privé uitbetaald krijgt. U geniet een forfaitair belastingvoordeel van 30% in de personenbelasting (+ gemeentebelasting).
In tegenstelling tot VAPZ en pensioensparen betaalt u een premietaks (4,4%).
POZ: U spaart 100 euro en krijgt tot 32 euro terug via belastingvoordeel.
Een Individuele Pensioentoezegging (IPT) maakt privé sparen via de vennootschap mogelijk. Uw vennootschap betaalt premies die belegd worden in een risicoloze spaarverzekering of tak 23. Deze premies mogen door uw vennootschap als beroepskort afgetrokken worden. Het gespaarde bedrag wordt op moment van pensionering, privé uitbetaald.
IPT: Uw vennootschap stort 100 euro en spaart op deze som de vennootschapsbelasting uit (20 tot 25%).
U drukt hiermee niet enkel de vennootschapsbelasting, maar u bouwt er tegelijk een privé pensioenspaarpot mee op.
De wetgeving verandert. De maximumbedragen van zowel VAPZ, pensioensparen als langetermijnsparen worden jaarlijks geïndexeerd. Ook uw situatie kan er plots anders uitzien. Een nieuwe vennootschap, een huwelijk, een ander loon… Heel wat factoren hebben een invloed op uw fiscale beleggingen. Vandaar het belang van een jaarlijks optimalisatiegesprek.
Bekijk samen met uw fiscaal adviseur de mogelijkheden. Wij houden alle verandering en mogelijke aanpassingen nauwlettend in de gaten en brengen u op tijd op de hoogte. Zo zorgen we er samen voor dat u niet zomaar fiscaal voordeel laat liggen!
Maakt u gebruik van fiscale beleggingen, dan moet u binnen het kalenderjaar uw premie storten. Eenmaal het kalenderjaar is afgesloten, is het onherroepelijk te laat.
Fiscaliteit is een moeilijke materie en bijgevolg werk voor specialisten.
Zo heeft het bedrag dat u jaarlijks fiscaalvriendelijk kan beleggen in de IPT of POZ een begrenzing: de zogenaamde 80%-regel. Deze is dan weer afhankelijk van de hoogte van uw inkomen, uw loopbaan en uw andere pensioenkapitalen. Het is een complexe berekening en altijd maatwerk. Er bestaat geen pasklaar antwoord.
Laat ook uw fiscale beleggingen niet zomaar op hun beloop. De wetgeving verandert. De percentages veranderen. Ook uw persoonlijke situatie kan er plots anders uitzien. Een nieuwe vennootschap, een extra eigendom, een huwelijk, een ander loon… Factoren die een invloed hebben op uw fiscale beleggingen.
Tijdens een jaarlijks optimalisatiegesprek nemen we uw situatie onder de loop en bekijken we wat anders en beter kan. We onderzoeken de mogelijkheden om uw financiële doelen te bereiken. Net door de nauwkeurige opvolging van uw account manager en adviseur fiscaal beleggingen hoeft u ook zelf niet voortdurend waakzaam te zijn. U kunt zich met een gerust gemoed focussen op wat er écht toe doet: uw gezin en uw bedrijf.